Samhällsbyggnadsnämnden har beslutat om ett förslag till strategisk plan 2026–2028 och budget 2026. Trots ett väntat underskott i årets resultat ligger fokus fortsatt på framtiden – med satsningar som ska underlätta vardagen, skapa ökad tillgänglighet och bidra till en hållbar utveckling i hela kommunen.
Den aktuella helårsprognosen visar ett underskott på 32,9 miljoner kronor, till största del kopplat till försenade markförsäljningar. Förutom att byggstarten i Lomtjärn senarelagts har även försäljningen av tomter på Pitholmshöjden förskjutits till 2026. Samtidigt har nämnden lyckats hålla god kontroll över sina kostnader genom effektiviseringar och gynnsamma vinterförhållanden.
– Vi har en stabil verksamhet där vi gör medvetna prioriteringar. Underskottet beror inte på ökade utgifter, utan på att planerade intäkter skjuts fram. Det är en viktig skillnad, säger Magnus Nyström, ordförande i samhällsbyggnadsnämnden.
För att säkra fortsatt kvalitet i det vardagsnära underhållet föreslår nämnden en priskompensation för att täcka ökade kostnader för bland annat vinter- och barmarksunderhållet.
– Oavsett årstid förväntar sig medborgarna att våra vägar, gångbanor och parker är fungerande. Vi behöver resurser för att kunna hålla undan snön på vintern och ta hand om grönytor och gator under barmarkssäsongen. Det här är en grundläggande del av vår samhällsservice, säger Magnus Nyström.
Testverksamhet för anropstrafik
En av framtidssatsningarna gäller utvecklingen av kollektivtrafiken på landsbygden. För att öka tillgängligheten i hela kommunen föreslår nämnden att 4,8 miljoner kronor avsätts nästa år till en testverksamhet för anropsstyrd trafik som föreslås omfatta åtta byar – Hemmingsmark, Blåsmark, Skifors, Sjulsmark, Roknäs, Lillpite, Böle och Svensbyn.
Anropstrafik innebär att resor bokas vid behov, i stället för att följa fasta linjer och tidtabeller. Tanken är att samordna resorna, på så sätt blir trafiken mer effektiv och väntetiderna kortare.
– För Piteå kommun skulle detta vara ett helt nytt sätt att möta landsbygdens behov av kollektivtrafik. Därför önskar vi en prioritering för att utveckla kollektivtrafiken, ett steg mot en mer hållbar lösning för hela kommunen. Målet är att alla ska ha möjlighet att ta sig dit de behöver – utan att vara beroende av bil, säger Magnus Nyström.
Parallellt föreslår nämnden en riktad satsning på utbyggnad av cykelleder som knyter ihop byarna med stadskärnan. För detta föreslår samhällsbyggnadsnämnden att det ska avsätts 1 miljon kronor per år i tre år, via kommunstyrelsens pott för byapeng, där utvecklingsgrupper och föreningar själva får söka medel.
Brett uppdrag
Förslaget till strategisk plan grundar sig i ett brett uppdrag och påverkas av viktiga omvärldsförändringar. Nämnden utgår från kommunövergripande styrning, gällande planer och prioriterade insatsområden – men tar också höjd för faktorer som industrisatsningar i regionen, planeringen inför Norrbotniabanan och ett föränderligt ekonomiskt läge.
Även investeringarna planeras med långsiktighet. Fokus ligger på att färdigställa pågående projekt och underhålla befintlig infrastruktur – exempelvis utbyggnad av gång- och cykelnätet för att förbättra trafiksäkerheten inför ankomsten av Norrbotniabanan, reinvestering i parkeringshuset Leoparden och fortsatt utveckling av industrijärnvägen.
Förslag till strategisk plan 2026–2028 och budget 2026 ska beslutas i kommunfullmäktige i juni.
– Vi har gjort våra prioriteringar med stor omsorg och i dialog med verkligheten. Nu ligger det på kommunfullmäktige att väga samman hela kommunens behov. Det som känns extra kul i år är att Samhällsbyggnadsnämnden lägger stort fokus på satsningar. Vi är övertygade om att offensiva satsningar är avgörande för Piteås långsiktiga utveckling, säger Magnus Nyström.