Piteå kommun besökte årets Almedalsvecka med en delegation bestående av två politiker och tre tjänstemän. Under veckan deltog delegationen i flera dialogmöten och samtal som berörde viktiga områden för kommunens framtid.
- Att som kommun närvara under en så viktig och demokratisk vecka som Almedalsveckan är ovärderligt, säger kommunalråd Patric Lundström (S). När vi inte är på plats riskerar vi som kommun och utvecklingsområde att exkluderas från de allra viktigaste samarbetena – de som kommer efter Almedalen och som möjliggörs av vår närvaro och vårt nätverkande.
Under veckan representerade Patric Lundström Piteå kommun vid Dagens Samhälles prisutdelning av Årets superkommun. Piteå landade på en hedrande fjärde plats av 134 kommuner i kategorin småstads- och landsbygdskommuner.
PwC:s seminarium "Hyra eller äga badhus" tog avstamp i deras nyligen framställda rapport med samma namn. Idag är 75 % av landets alla badhus äldre än 40 år och ett gigantiskt investeringsbehov närmar sig. Samtidigt ökar befolkningen i Sverige och därmed även behovet av fler badhus. På plats fanns bland annat tre kommuner för att berätta om sina strategier för långsiktighet i badhusfrågorna.
• Nacka kommun berättade om fördelarna med att både hyra och äga badhus. I det hyrda badhuset kunde Nacka inkludera fler aspekter som de själva inte kunde hantera.
• Järfälla kommun valde att hyra ett badhus för att kunna investera i andra områden, och omvandlade det gamla badhuset till ett aktivitetshus.
• Kävlinge kommun lämnade några äldre badhus och byggde ett nytt, vilket initialt orsakade diskussioner men senare blev en framgång då alla blev nöjda med resultatet.
Alla aktörer är eniga om att kommuner bör väga fördelar och nackdelar med att äga eller hyra badhus, samt överväga om en centraliserad lösning med ett stort badhus kan vara mer fördelaktig än flera mindre anläggningar. Dialog med alla berörda parter och noggrann planering är avgörande för att möta hela kommunens behov.
Etableringarna i norra Sverige och de utmaningar och möjligheter de innebär diskuterades under flera föreläsningar och samtal. På Region Norrbottens scen "Norra scen" bjöd man in till samtal om kulturens roll i en grön omställning, i panelsamtalet "Kulturen sätter samhällsomvandlingen i rörelse".
Kiruna ansöker om att bli Europas kulturhuvudstad 2029. Region Norrbottens kulturchef Anette Winblad von Walther uttrycker att kultur är utveckling, inte bara av hjärnan och det fria tänkandet. Samhällsbärande industrier behöver jaga kulturutveckling för att öka platsers attraktion.
H2 Green Steels Anne Graf höll med och svarar att H2GS kunde jobba närmare med Region Norrbotten när det gäller kompetens, näringslivsutveckling och naturligtvis när det gäller kultur och attraktivitetsfrågan. ”Det är alldeles för lite koppling”, sade hon.
Under Sparbankernas och Swedbanks seminarium ”Watt’s next – hur lyckas vi med den gröna energiomställningen” presenterade bland andra Daniel Liljeberg, statssekreterare med ansvar för energifrågor (KD) regeringens ambitioner att möjliggöra energi till norra Norrlands omställningar genom ett spektrum av energikällor.
Aktörer som SKR, Dagens Industri och flera regioner i norrand betonade vikten av att skilja på statens och kommunernas respektive ansvar. Kommu Sverige står inför stora risker när de bygger upp nödvändig infrastruktur och bostäder för att stödja de nya etableringarna. Om staten inte sitt ansvar, tvinga kommunerna axla uppgifter som traditionellt sett varit statens, såsom utbildning och flygplatser.
Projektet med etableringarna i norra Sverige är inte en lokal satsning utan ett projekt som påverkar hela landet. För att dessa etableringar ska bli framgångsrika krävs en omfördelning av risk och ansvar mellan stat och kommuner, bättre ekonomiska system och strategier för att attrahera arbetskraft samt en holistisk syn på bostadsbyggande och livskvalitet.
Piteå kommun deltog också i flera samtal om säkerhet, demokrati och desinformation, arrangerade av bland andra ICLD (med vilka Piteå kommun samverkar i internationella projekt), Sveriges Radio och Utrikespolitiska Institutet.
Journalisten Erik Blix påpekade att vi i Sverige är ganska medvetna om att propaganda och desinformation sprids, men även om vi vet det så är vi inte opåverkbara, menar journalisten Erik Blix.
Niklas Rossbach, senior analytiker vid Försvarshögskolan, lyfte Norrbottens viktiga geopolitiska läge och behovet av välfungerande infrastruktur samt ökad kunskap om påverkansförsök.