Piteå kommuns Måltidsservice mäter sedan 2020 regelbundet matsvinnet varje år. Resultatet från årets mätning visar en minskning av matsvinnet med 9% jämfört med förra året och en minskning med hela 31% sedan första mättillfället.
Matsvinn är ett slöseri som orsakar stor klimat- och miljöpåverkan och kostar mycket pengar. Därför arbetar Måltidsservice aktivt med att minska svinnet, i köket under tillagning, vid serveringen och från gästerna.
Mätmetoden utgår från Livsmedelsverkets nationella modell för mätning av matsvinn. Mätningen inkluderar matsvinnet i kommunens fyra produktionskök, fem tillagningskök samt alla slutberedningskök i skolor och förskolor. Tillsammans utgör de 60 kök.
– Vi arbetar målmedvetet med hållbarhetsfrågor för att förbättra och utveckla vår verksamhet som en del av Agenda 2030. Mätningen av matsvinn är en viktig del i det arbetet. Fastighets- och servicenämnden har satt som mål att vi ska halvera vårt matsvinn år 2030. Det känns riktigt bra att vi är på väg åt rätt håll, säger Helena Lundberg, kostchef, Måltidsservice, Fastighets- och serviceförvaltningen.
Årets matsvinnsmätning gjordes under hållbarhetsveckan v.38. Tre typer av matsvinn mättes:
- Kökssvinn - det svinn som uppstår i köket i samband med förvaring, beredning och tillagning av mat.
- Serveringssvinn - den mat från serveringen som inte når matgästens tallrik och som slängs för att den inte kan tas tillvara.
- Tallrikssvinn - den mat som skrapas från tallriken.
- Det är tack vare personalens engagemang som vi kommit så här långt i arbetet med att minska vårt matsvinn. Och arbetet fortsätter tills vi är i mål. Nästa år kommer vi framför allt fokusera på åtgärder som minskar serveringssvinnet, säger Helena Lundberg, kostchef, Piteå kommun.