Nu är det klart att Piteå kommun blir den 27:e samiska förvaltningskommunen i Sverige. Beslutet innebär att kommunen kan intensifiera arbetet med att stärka det samiska språket och kulturen. Redan nu pågår arbetet med att skapa struktur för samråd med samer och andra nationella minoriteter. Under 2025 ska mål och riktlinjer tas fram för det fortsatta arbetet.
- Jag är glad att beskedet äntligen kommit, även om vi redan smygstartat arbetet. De Pitebor som är samer ska känna att deras hemkommun stöttar dem i rätten till sitt språk och sin kultur. Men detta är viktigt för alla Pitebor, för att öka medvetenheten och kunskapen i majoritetssamhället. Jag vet inget bättre sätt att motverka fördomar än med kunskap och jag är glad att vi nu kan invänta de statliga medel som vi nu också får ta del av för att intensifiera det här arbetet, säger Kata Nilsson, kommunalråd i Piteå.
Att Piteå kommun nu ingår i förvaltningsområdet för samiska innebär att samer har möjlighet att använda samiska i sin kontakt med kommunen, att man har rätt till förskola och äldreomsorg helt eller delvis på samiska. Beslutet ger kommunen möjlighet att kunna ta del av statsbidrag för att finansiera arbetet med att främja det samiska språket och kulturen.
Piteå kommun har en lång historia av samisk närvaro och kultur och är en del av det pitesamiska språkområdet - ett av de mest hotade samiska språken i Sverige. Föreningarna Samer i Piteå Älvdal och Piteå Sameförening verkar idag för att lyfta den samiska kulturen i kommunen.
Nästa steg för Piteå
Under 2025 ska kommunen, i samråd med den samiska minoriteten, se över och utveckla arbetet för att möta den samiska befolkningens behov. Arbetet med nationella minoriteter, inklusive samer ska skapa en hållbar och inkluderande struktur som stärker både det samiska kulturarvet och hela Piteås samhälle.