Piteå kommun tar aktivt ställning mot våld i nära relationer och för den mänskliga rättigheten att leva ett liv fritt från våld. Under den här veckan, 18–24 november, pågår den nationella kampanjen En vecka fri från våld för att sätta fokus på frågan och lyfta vikten av att ge stöd till våldsutsatta, det förebyggande arbetet och behandling av våldsutövare.
Programmet för veckan samordnas av Länsstyrelsen i Norrbotten för att samlat visa alla aktiviteter som pågår runt om i länet. En del programpunkter är digitala för att möjliggöra för fler att närvara.
-I år har vi från enheten Våld i nära relationers sida arbetat mycket med samverkan med olika aktörer för att uppmärksamma frågan och sprida kunskap. För vi tror på att jobba tillsammans och hjälpas åt för att stötta de som är utsatta för våld. Vi är också måna om att sprida information om det stöd vi erbjuder som kommun, säger Åsa Ekberg, enhetschef Individ och familjeomsorgen, Piteå kommun.
I veckan kommer Strömbackas elever att få ta del av två föreläsningar om våld i ungas relationer för att sprida kunskap om vad som är våld och vad som är en hälsosam relation. Föreläsningarna arrangeras av Strömbackaskolan, Våld i nära relationer, Samtal om våld och Ungdomsmottagningen.
Samverkan i Piteå för ett liv fritt från våld
Elever från Strömbackaskolan kommer vara i Gallerian och Småstaden på måndag och torsdag vid lunchtid för att dela ut information om vart man kan vända sig om man är våldsutsatt och om man behöver hjälp att sluta. Det är ett samarbete med handelsföretagarna som kommer uppmärksamma veckan med att bära pins och sprida information.
-På onsdag medverkar vi med personal från enheten Våld i nära relationer och Samtal om våld tillsammans med ungdomsmottagningen och Polisen i samtal med publiken efter filmvisning av ”Det slutar med oss” och på torsdag är vi med tillsammans med kvinnojouren på ungdomsgården Malmgatan 5 som har tjejkväll, berättar Åsa Ekberg.
PNF kommer låta spiran på Acusticum lysa orange för att uppmärksamma veckan, det kommer också finnas material att ta del av på plats om programmet men också vilket stöd som kommunen erbjuder.
Personalen på akutmottagningen vid Piteå sjukhus beskriver varför veckan är viktig för dem:
" Varje människa har rätt till respekt för sitt egenvärde och att kunna freda sin kropp. Vi vill vara med denna vecka för att skärpa fokus på denna viktiga fråga för individen och för vårt samhälle. Vi vill öppna upp för ett klimat där att prata om våld i nära relation är en naturlig del i vårt arbete.”
Anna-Stina Eriksson, diakon, Piteå församling, Svenska kyrkan berättar om varför de deltar:
"En vecka fri från våld måste bli rubriken för årets alla veckor och för att nå det målet måste vi arbeta tillsammans; göra ämnet talbart och sprida kunskap. Det är en självklarhet för Piteå församling att finnas med i det arbetet.”
Stöd till kommunanställda
Piteå kommun är stadens största arbetsgivare med cirka 4000 medarbetare. HR-avdelningen har tillsammans med enheten Våld i nära relationer utarbetat ett stödmaterial till chefer om en misstänker att en av sina anställda är utsatt för våld hemma. Exempelvis ska frågan alltid ställas vid medarbetarsamtal.
-Vi som arbetsgivare behöver vara medvetna om att även vår egen personal kan vara drabbad. Därför är det viktigt att vi tagit fram rutiner för att hantera och möta våra medarbetare i detta svåra. Vi har nu också infört att våra medarbetare som behöver stöd och hjälp kan ha kontakt med enheten Våld i nära relationer på arbetstid. Vi likställer det med ett besök hos företagshälsovården, säger Cathrine Granberg, HR-chef, Piteå kommun.
Till enheten Våld i nära relationer finns möjlighet för alla som behöver att söka stöd och hjälp. Piteå kommun driver också skyddat boende i egen regi. För de våldsutövare som vill ha hjälp att sluta finns en frivillig behandlingsform - Samtal om våld.