Från och med 2025 avsätter Barn- och utbildningsnämnden 5 miljoner kronor till särskilt och extraordinärt stöd för barn och unga inom förskola, grundskola och gymnasiet. Dessutom har nämnden beslutat att tilldela 400 000 kronor till elevhälsan för att ytterligare stärka stödet för elevernas välmående och lärande.
Skolan i Piteå har länge legat högt i olika mätningar och gör det fortsatt. Samtidigt sjunker skolresultaten över hela landet och det gör det också i Piteå. Nu visar siffrorna också att flickornas skolresultat faller mer än pojkarnas på ett sätt som man aldrig sett tidigare. Det finns även en oroande trend där frånvaro och psykisk ohälsa ökar bland barn och unga.
- Även om resultaten fortfarande ligger på en genomgående hög nivå tar vi nedgången på stort allvar och tillför därför mer resurser för att möta upp och vända utvecklingen. Vi vill säkerställa att Piteås barn och unga får de bästa förutsättningarna för sitt lärande och välmående, säger Anton Li Nilsson ordförande i Barn- och utbildningsnämnden.
I Kommunfullmäktiges beslut av den Strategiska planen 2025–2027 ingick två poster för nämnden själv att prioritera. Utöver satsningen på särskilt och extraordinärt stöd och elevhälsan, har nämnden valt att fördela medel till gymnasieskolan för att möjliggöra fler utbildningar med grundläggande behörighet till högskola och universitet. Övriga medel har fördelats för att möta kostnadsökningar kopplat till nya nationella krav och generella fördyringar.
Nämndens prioriteringar speglar kommunens höga ambitioner att fortsatt ligga i topp i landet. Trots utmaningar och ökade kostnader, visar undersökningar att Piteås skolor ligger över rikssnittet när det gäller kvalitetsindex och elevresultat. Nämndens prioriteringar är en del av en långsiktig strategi för att behålla kommunens goda resultat och skapa trygga förutsättningar för alla elever, särskilt för dem som behöver extra stöd för att lyckas i skolan.