KONTAKTA PITEÅ KOMMUN

Piteå kommun
941 85 PITEÅ

Telefon 0911-69 60 00 

E-post Piteå kommun

Organisationsnummer 212000-2759

Stadshuset

Besöksadress Svartuddsvägen 1
Öppettider vardagar 8-17, sommartid (24/6-19/8) vardagar 8-16

Verksamheter och ärenden som hanteras i Stadshuset.

Stadsporten

Besöksadress Västergatan 10
Öppettider vardagar 8-16 

Verksamheter och ärenden som hanteras i Stadsporten.

Vill du göra en orosanmälan?

Använd e-tjänsten för orosanmälan. Använd inte Piteå kommuns faxnummer!


Felanmälan Lämna åsikter och klagomål

Fou-nytt november 2024

Publicerad 2024-11-05 10:07:00
Kategori Skola

Fou-nytt november 2024

Arbetet i de tre forskningscirklarna har fortsatt under november månad och de mindre utvecklingsarbeten som ska genomföras under läsåret har börjat ta form. Forskningscirklarna vid Musik- och dansskolan och Strömnäs förskola har träffats i november för att prata om olika dokumentationsmetoder som kan användas i deras arbete om läsning och om feedbackmetod i musik-och dansundervisningen.

Forskningscirkeln vid Strömnäs skola.

Under november månad har FoU-teamet och Caroline Graeske från Luleå tekniska universitet transkriberat och påbörjat analysen av de fokusgruppsintervjuer om AI i undervisningen, som genomfördes i oktober med elever från högstadiet och gymnasiet. Planen är att en första populärvetenskaplig artikel med elevperspektiv på AI ska publiceras i Fufos (Forskning och utveckling i förskola och skola) under våren.

Den 11 november genomfördes terminens andra MULF-talk. Temat var Examensarbete i samverkan mellan skola och universitet. Vid seminariet, som genomfördes online, presenterades erfarenheter av samverkan mellan Piteå kommun och lärarutbildningen vid Luleå tekniska universitet, där lärare fungerat som biträdande handledare för studenters examensarbeten. Emilia Holmberg berättade om sitt examensarbete Jag kan ju be dom hålla käften, som handlar om hur samhällskunskapslärares fostransuppdrag påverkas av den ökade polariseringen i samhället, om olika medborgarskapsideal som genomsyrar läroplanen och om hur samhällskunskapslärarna förhåller sig till dessa. Iris Rosengren-Larsson, lärare vid Hortlax skola, berättade om sina erfarenheter av att vara biträdande handledare och VFU-samordnare Lillemor Eriksson, Piteå kommun, återgav sina upplevelser av samverkan kring examensarbeten. Under seminariet visades också en inspelning där Annbritt Palo, Lena Manderstedt och Agnes Strandberg från Luleå tekniska universitet berättade om samverkan ur ett universitetsperspektiv. Vid nästa MULF-talk, den 23 januari 2025, kommer Johanna Jonsson, kommundoktorand med inriktning förskolan, att presentera en studie som ingår i hennes avhandlingsarbete. Titeln på hennes presentation är Undervisningens plats, tid och innehåll i förskolan, och det går bra att redan nu anmäla sig till seminariet, som genomförs digitalt.

Den 27 november arrangerades höstens sista nätverksträff. Ämnet för träffen var Flickors frånvaro, mående och studieresultat. Träffen inleddes med att Ulrika Bergmark och Sara Viklund från FoU-teamet presenterade en kort översikt av forskning på området. Därefter berättade skolkuratorerna Frida Andersson och Tove Östling om projektet Flickor i fokus – en studie om flickors frånvaro, mående och studieresultat. De har intervjuat flickor i åldrarna 13–18 år i syfte att lyfta elevperspektivet och nå en djupare förståelse för den ökade skofrånvaron bland flickor i grundskolan i Piteå kommun. Efter deras presentation fick de 60 deltagarna pröva samtalsmodellen fiskskålen och tillsammans reflektera över frågor med koppling till flickors frånvaro, mående och studieresultat. Vårterminens första nätverksträff äger rum den 5 februari. Save the date!

Nätverksträff med temat Flickors frånvaro, mående och studieresultat.

Den 26–28 november genomfördes konferensen SMDI (Svenska med didaktisk inriktning) vid Luleå tekniska universitet. Temat var Framtidens svenskämne – tradition och förnyelse. Vid konferensen medverkade forskare och lärare från Piteå kommun på olika sätt. Christina Wiklund och Maria Karlsson från FoU-teamet deltog i en panelsamtal om AI i svenskämnet.

Deltagare i panelsamtal: Peter Parnes, Luleå tekniska universitet, Eva Lindgren, Umeå universitet, Linnea Lindqvist, biträdande rektor, Husbyskolan, Maria Karlsson och Christina Wiklund, förstelärare, Piteå kommun.

Under konferensen presenterade också Ulrika Bergmark, Maria Karlsson, Linda Wikström och Charlotta Melander presenterade, tillsammans med Maria Löfgren från Umeå universitet och Annbritt Palo från Luleå tekniska universitet, projektet Läskraft. Titeln på deras presentation var ”Madame Bovary fick följa med mig på skotern” – Framgångsrika arbetssätt och undervisningsmetoder för att främja elevers läsengagemang och läskompetens.

Charlotta Melander, Maria Löfgren, Maria Karlsson, Linda Wikström, Annbritt Palo och Ulrika Bergmark från Läskraft, SMDI vid Luleå tekniska universitet.

Spridning av resultat från Läskraft fortsatte sedan den 29 november i Luleå vid NCS:s nätverksträff för läs- och skrivutvecklare.

Deltagare i projektet Läskraft presenterar sitt arbete

Under november deltog de båda kommundoktoranderna Johanna Jonsson och Sara Viklund i Joint Research Days i Medlefors, där doktorander från Umeå universitet och Luleå tekniska universitet träffades för att under två dagar diskutera texter de skrivit och andra frågor av betydelse för doktorander.

 

 

Sidan kontrollerad: 2024-12-18 15:09:46