Förra veckan samlades ordförande och vice ordförande för utbildningsnämnderna i hela Norrbotten, tillsammans med skolcheferna, för länsträff i Piteå. Länsträffarna sker två gånger per år i olika kommuner och fokus ligger på att lyfta aktuella skolfrågor på såväl nationell som regional nivå.
– Det är alltid värdefullt att träffa förvaltningschefer och politiker från andra kommuner för att dela både glädjeämnen och utmaningar. Vi har haft ett stort fokus på att hantera komplexa frågor och hur vi ska möta de förändringar som pågår i samhället, säger Marita Björkman-Forsman, vice ordförande för barn- och utbildningsnämnden i Piteå.
Under träffen lyftes flera ämnen som påverkar skolutvecklingen, bland annat aktuella statliga utredningar inom skolområdet och vikten av likvärdighet mellan skolor och kommuner. En annan viktig fråga på agendan var skolsäkerhet, inte minst på grund av den nyliga skolattacken i Örebro. Jonas Trolle, ansvarig utredare för den s.k. skolsäkerhetsutredningen, var inbjuden över länk och gav en presentation av utredningen som alldeles nyligt släppts.
Verksamhetsbesök: Anpassad grundskola och resursskola
En av höjdpunkterna under dagarna var verksamhetsbesöket på Piteås anpassade grundskola och resursskola. Skolorna har fått goda omdömen i Skolinspektionens granskningar och arbetar kontinuerligt med kvalitetsutveckling. Rektorerna Sara Rönnbäck och Mona Marklund, tillsammans med grundskolechef Elice Ökvist, presenterade verksamheten och berättade om hur de möter eleverna med positiva förväntningar och erbjuder såväl utmaningar som stöd i deras kunskapsutveckling.
– Man blir extra stolt som skolchef när våra rektorer presenterar den verksamhet som vi bedriver i den anpassade grundskolan och i resursskolan och man märker intresset hos kollegorna i de övriga kommunerna. Vi bedriver en fantastisk verksamhet som inspirerar andra, säger Malin Westling, skolchef i Piteå.
Komplexa frågor på agendan
I en särskild del av programmet fick deltagarna fördjupa sig i hur man som beslutsfattare kan hantera komplexa och konfliktfyllda frågor. Martin Sande, expert på samtalsledning och grundare av Dialogues, ledde diskussionerna och gav konkreta verktyg för att hantera svåra samhällsfrågor såsom minskade barngrupper och skolstrukturförändringar.
– Komplexa frågor kräver ett tidigt arbete tillsammans med inblandade aktörer då man är ömsesidigt beroende av varandra för att det ska fungera. Vi har helt enkelt pratat om hur vi blir mer demokratiska i komplexa frågor, säger Marita Björkman-Forsman.
En framgångsrik länsträff
Länsträffen avslutades med en gemensam reflektion över de viktigaste lärdomarna och insikterna från de två dagarna. Deltagarna enades om att det är genom samarbete och kunskapsdelning som Norrbottens kommuner kan möta de utmaningar som skolväsendet står inför, och att det är viktigt att fortsätta dialogen för att skapa en bättre och mer likvärdig skola för alla elever i länet.
– Att träffas och diskutera aktuella frågor är inte bara värdefullt för att få information utan också för att få energi och nya idéer i vårt arbete för skolutveckling, avslutar Malin Westling.