Efter fallen av misstänkta kränkningar i skolan som uppmärksammats i media betonar skolledningen i Piteå att elevernas trygghet har högsta prioritet. Det är ett absolut förbud för alla som arbetar inom skolan att kränka ett barn eller en elev. Varje misstanke om kränkningar behandlas med största allvar och enligt skolans rutiner.
- Varje kränkning av en elev är en kränkning för mycket. Det är förstås för elevernas trygghet som vi tar detta på stort allvar och det är därför det är så viktigt att vi har våra rutiner på plats. En del i allt utvecklingsarbete är att ta lärdomar och vi ser nu över om det finns områden som vi internt behöver utveckla och förtydliga, säger Anton Li Nilsson, ordförande i Barn- och utbildningsnämnden Piteå kommun.
Tydliga rutiner och handlingsplaner med uppföljning
Alla kränkningsärenden anmäls till förvaltningen av ansvarig rektor och redovisas samlat till nämnden. Har en personal kränkt ett barn eller en elev redogörs även det specifika ärendet för nämnden. Nämnden blir på så sätt löpande informerad, får en helhetsbild av situationen och möjlighet att kunna agera för att stötta där det behövs på en övergripande nivå.
Både vid anställning av ny personal och då det uppstår känsliga personalfrågor hanteras de skyndsamt utifrån gällande arbetsrättsliga lagar och avtal tillsammans med kommunens HR-avdelning.
Trots skolans förebyggande arbete, rutiner för åtgärder och upprättade handlingsplaner för att förebygga kränkningar, sker det dessvärre.
- Vi har tydliga rutiner för hur misstankar om kränkningar hanteras och det görs ett stort och målinriktat arbete ute i våra skolor. När någon blir dåligt behandlad och kränkt i skolan, oavsett av vem, är det oerhört viktigt att det anmäls för att vi ska kunna agera på bästa sätt för de som är drabbade, säger Malin Westling, skolchef Piteå kommun.