Under 2024 driver Markhotellet på Öjebyn Agro Park två nya pilotprojekt med målet att främja och öka intresset för närproducerade grönsaker. Projekten syftar till att skapa lokalt engagemang hos både vuxna och barn, samt att främja användningen av närproducerade grönsaker i kommunens offentliga kök och på restauranger.
I nära samarbete en skola och förskola i Öjebyn och Piteå kommuns Måltidsservice kommer barnen att få tillgång till säsongsbetonade, närproducerade grödor från Markhotellet. Syftet med är att öka barnens kunskap om matens ursprung och skapa ett större intresse för grönsaker.
- Vi kommer också bjuda in barnen att besöka Markhotellet under skördesäsongen, vilket vi hoppas ska inspirera och väcka deras intresse för odling och hållbar matproduktion på ett lättsamt sätt, säger Ulrika Hedberg, facilitator och ansvarig för odlingarna i pilotprojektet.
I projektet utvecklas även ett interaktivt kommunikationsverktyg i samarbete med RISE. Verktyget är tänkt att ytterligare stimulera barnens intresse och nyfikenhet kring närproducerade grödor som ska kännas nytt och enkelt att ta till sig.
I den andra delen av projektet samarbetar vi med lokala restauranger i Piteå för att dels undersöka hur en affärsmodell för inköp från Markhotellet kan se ut, dels för att på sikt öka tillgången och utbudet av närproducerade grönsaker på restaurangernas menyer. Detta bidrar både till att skapa en ökad kännedom och stolthet över våra lokala och närproducerade råvaror samt nya användningsområden för grödorna.
- Aktiviteterna som genomförs i Markhotellet är viktiga steg mot en mer hållbar och lokalt förankrad livsmedelsproduktion som vi behöver arbeta med på bred front om vi ska lyckas öka vår livsmedelsförsörjning på sikt, säger Kata Nilsson, kommunalråd Piteå kommun.