Fairtrade Sverige har en ny utmärkelse där Fairtrade City-diplomerade kommuner gavs chans att tävla i Årets Fairtrade City aktivitet. Bland de nominerade städerna fanns Eskilstuna, Forshaga, Karlstad, Lund och Piteå som alla varit goda föredömen i kategorin. Slutligen var det ändå Piteå som kammade hem förstaplatsen och vann utmärkelsen.
– Jätteroligt att vi uppmärksammas på ett nationell plan för det fina arbetet som görs. Vi vill såklart fortsätta att inspirera så många som möjlig att engagera sig – och när det är möjligt – välja Fairtrade varor, säger Stina Eriksson, Fairtrade-samordnare på Piteå kommun.
Många i Piteå har engagerats sig på en bred front, och därigenom bidragit till att Piteå till slut vann utmärkelsen. SM-veckan i Piteå, Södra Norrbottens Kennelklubb med dess utställningar, Kajman, ett flertal ICA-butiker och COOP-handlare med breda utbud, deltagande på evenemang och insatser under åren är bara några av stadens goda exempel.
– Vi har också butikskedjor i Piteå som tagit ställning i frågan som Willys och Dressman, och det känns fantastiskt att det är så många som vill vara med och engagera sig. Framåt siktar vi på att bli Årets Fairtrade City, berättar Stina Eriksson.
Piteå vann tack vare det det nya Fairtrade City Stipendiet på 15 000 kronor som instiftades under 2021 och som är årligt återkommande.
Stipendiet Fairtrade City
Stipendiet Fairtrade City syftar till att stödja och uppmuntra insatser av personer, företag, föreningar, organisationer och andra i Piteå kommun som leder till att Fairtrade City Piteå blir starkare. Sökande eller nominerad ska ha utfört, eller utför, insatser till nytta för rättvis handel och Fairtrade. Stipendiet Fairtrade City delas ut av styrgruppen för Fairtrade City Piteå, som lyder under Kommunstyrelsen. Ansökningar kan lämnas under hela året. I början av varje år behandlas ansökningar från föregående år och nominering ser vid Piteå Business Awards nästkommande år. Den slutgiltiga vinnaren får förutom ära och diplom även en vinstsumma på 15 000 kronor.