Piteå näringslivsråd träffas fyra gånger varje år för att diskutera möjligheter och utmaningar för Piteås företagare. Näringslivsrådet består av representanter från kommunledningen och samtliga branschråd. På torsdag var det åter dags för ett möte där bland annat Småföretagarindex 2023 var en av frågorna på agendan.
Under mötet berättade näringslivschefen Nicklas Winblad von Walter om resultatet som grundas på offentlig statistik och som gäller nio dimensioner som belyser förutsättningarna för små och medelstora företag. I årets mätning hamnar Piteå på 54:e plats av totalt 290 kommuner och på fjärde plats av tjugonio i jämförelse med likvärdiga kommuner.
Indexet visar att Piteå ger små och medelstora företag goda förutsättningar, även om årets siffror är något sämre än ifjol. Bättre småföretagarklimat handlar i grunden om att stärka den positiva ”socioekonomiska spiralen” i kommuner där faktorer som ökad trygghet och bättre skolresultat går hand i hand med fler som driver företag vilket också ger bättre lokal ekonomisk tillväxt.
- Småföretagarindex är bara en av flera vi olika mätningar och analyser som vi följer som visar på företagens förutsättningar och näringslivsklimat. Mätningarna inhämtar information på lite olika sätt, men ger värdefulla insikter som vi tar med oss i vårt arbete med näringslivet i Piteå, säger Nicklas Winblad von Walter, näringslivschef.
Trygghet – en styrka att jobba vidare med
Rapporten visar att trygghet är en av Piteås främsta styrkor, vilket också är värdefullt för näringslivet. Ett annat starkt område är upphandling, där kommunen under året bedrivit ett systematiskt dialogarbete som gett bra resultat. Det märks i flera undersökningar och ger ett kvitto på att arbetet är bra och bör fortsätta utvecklas.
En annan sak som skapar goda förutsättningar för våra företag att utvecklas är möjligheten till en god kapitalförsörjning. Här har Piteå starka lokala banker som ligger mycket långt fram, vilket också ger genomslag i analysen av mätningarna.
Bra skola en framgångsfaktor
Piteå har idag en stark position och en väl uppbyggd verksamhet kring skola, arbetsmarknad och yrkesfokuserade utbildningar. Mätningarna visar dock att kompetensbehovet är betydligt större än vad systemet kan leverera idag och ger därför ett något lägre betyg jämfört med fjolåret.
- Vi ska jobba vidare med våra styrkor, andelen behöriga lärare, lärlings- och yrkesutbildningar och andra insatser inom skolsystemet som leder till ännu bättre behörighet till gymnasiet eller jobb. Vad gäller kompetensbristen så är den inte förvånande med tanke på dagens låga arbetslöshet, så här måste vi fortsätta att arbeta med inflyttning tillsammans med attraktiva utbildningar som matchar marknadens behov, säger Patric Lundström kommunalråd.
Viktiga utvecklingsområden
Företagens överlevnadsgrad är ett område där index har försämrats mest från 2021 års undersökning och vad det beror på behöver analyseras djupare. En förklaring kan vara att Piteå har en stor besöksnäring och relativt stor handel som påverkas negativt av hög inflation, kronans försämrade värde och höga räntor.
Även när det gäller företagens tillgång till lokal marknad så har Piteå ett relativt lågt index där nettoinkomster och befolkningstäthet utgör grunden i indexeringen. Också här krävs en mer ingående analys för att förstå vad som är prioriterat att jobba med. Bedömningen är att Piteå har en stark köpkraft till följd av en låg arbetslöshet, stark besöksnäring och direkt närhet till ”glödheta marknader” i vår region, men det verkar inte indexeringen riktigt fånga upp.
När det gäller den lokala näringspolitiken visar Svenskt näringslivs undersökning på ett lågt resultat där företagen upplever negativa attityder, något som är känt och därför en ständig fråga på Näringslivsrådets träffar.
- För näringslivet är god kommunikation kring politiska beslut och fortsatt arbete med tydligare tillståndshantering, upphandling samt fortsatt utbyggnad av fysisk och digital infrastruktur jätteviktigt, säger Samuel Hellström vice ordförande i Näringslivsrådet.
Demografisk balans
Mätningen rörande demografisk utveckling visar att Piteå har en relativt god balans mellan de som befinner sig i arbetsför ålder, 20–64 år, i relation till övriga åldersgrupper, 0–19 år samt 65 år och äldre. Det lägger också grunden till en god ekonomi för kommunen vilket gynnar småföretagen.
Här visar dock kommunens prognoser på en kommande negativ utveckling vilket gör att arbetet med inflyttning och etableringar är av särskild stor betydelse om kommunens ekonomi ska kunna fortsätta att utvecklas.
Fakta om näringslivsrådet
Näringslivsrådet består av representanter från kommunledningen och samtliga branschråd. Syftet med rådet är att förstärka dialogen mellan näringslivet och kommunens företrädare kring viktiga frågor för näringslivet och stimulera det lokala entreprenörskapet för en positiv utveckling, tillväxt och samsyn.
Kontaktperson:
Nicklas Winblad von Walter, Näringslivschef
nicklas.winbladvonwalter@pitea.se
https://www.pitea.se/Naringsliv/piteas-naringsliv/Naringslivsforum/