KONTAKTA PITEÅ KOMMUN

Piteå kommun
941 85 PITEÅ

Telefon 0911-69 60 00 
Fax 0911-199 28

E-post Piteå kommun

Organisationsnummer 212000-2759

Stadshuset

Besöksadress Svartuddsvägen 1
Öppettider vardagar 8-17, sommartid (24/6-19/8) vardagar 8-16

Verksamheter och ärenden som hanteras i Stadshuset.

Stadsporten

Besöksadress Västergatan 10
Öppettider vardagar 8-16 

Verksamheter och ärenden som hanteras i Stadsporten.

Vill du göra en orosanmälan?

Använd e-tjänsten för orosanmälan. Använd inte Piteå kommuns faxnummer!


Felanmälan Lämna åsikter och klagomål

Inriktningsval till fordons- och transportprogrammet i årskurs 9

Publicerad 2024-05-30 08:31:20
Kategori Gymnasieskola
Inför hösterminen 2025 kommer elever vid fordons- och transportprogrammet att göra sitt inriktningsval  till årskurs 1.
Inför hösterminen 2025 kommer elever vid fordons- och transportprogrammet att göra sitt inriktningsval till årskurs 1.

Inriktningsval till fordons- och transportprogrammet i årskurs 9

Fordons- och transportprogrammet vid Strömbackaskolan har två inriktningar - personbil och transport. Inriktningsvalet görs idag till årskurs 2. För att underlätta elevernas val och att de får gå den inriktning de önskar, har Barn- och utbildningsnämnden beslutat om att valet görs redan i årskurs 9. Det innebär att eleverna väljer inriktning personbil eller transport inför årskurs 1 på gymnasiet från höstterminen 2025.

I dagsläget är det ett gemensamt intag oavsett inriktning till årskurs 1 vid Fordons- och transportprogrammet. Av tradition är det höga antagningspoäng för att kunna erbjudas en plats. Detta har i vissa fall medfört att de elever som sökt programmet från årskurs 9 och velat studera vid personbilsinriktningen inte blivit antagna, medan en del av de elever som blivit antagna och gått årskurs 1 inte får sitt förstahandsval i årskurs 2.

- Vi tror att det här kommer att förbättra och underlätta elevernas val till gymnasiet. När de får möjlighet att göra ett direktval till inriktning i årskurs 9 vet de vad yrkesutgången blir efter tre år på gymnasiet. En annan positiv följd av detta är att lärarna kan planera kursinnehållet specifikt mot respektive yrkesutgång och förbereda eleven ytterligare inför arbetslivet i den utsträckning Skolverkets styrdokument tillåter, säger Annika Niklasson, gymnasiechef Strömbackaskolan.

Frågan om direktval har diskuterats och är väl förankrad bland lärarna och i programråden. Andra gymnasieskolor i Norr- och Västerbotten har genomfört antagningsförändringar med direktval i årskurs 9 som fallit väl ut.
- Det är viktigt att vi ser över och anpassar våra antagningsförfaranden när det finns behov och att vi ger våra elever så goda förutsättningar som möjligt att göra sina studieval, säger Anton Li Nilsson, ordförande Barn- och utbildningsnämnden.

Sidan kontrollerad: 2024-05-30 08:31:20