Tipspromenad – Hur mycket vet du om våld?

Fråga nummer 8: Hur mycket kostar våld i nära relationer samhället?

Under förra veckan deltog Piteå kommun i kampanjen En vecka fri från våld för att uppmärksamma det viktiga förebyggande arbete som sker i länet och landet. Enheten Våld i nära relationer arrangerade en tipspromenad utanför Stadshuset med syfta att både sprida kunskap och skapa engagemang.

Våld i fokus i Norrbotten under en vecka

EN VECKA FRI FRÅN VÅLD är ett initiativ skapat av Unizon och MÄN.

Var tredje vecka dödas en kvinna i Sverige av en man hon har eller har haft en relation med. Mäns våld är både ett samhällsproblem och ett folkhälsoproblem men det går att förebygga. Under vecka 48 deltar Piteå kommun i kampanjen En vecka fri från våld för att uppmärksamma det viktiga förebyggande arbete som pågår runt om i landet och länet.

Seminarieserie inom forskning och utveckling "Att leda en skola på vetenskaplig grund"

Mats Danell, lektor, Umeå universitet och Kristina Hansson, vetenskaplig ledare, Piteå  kommun, presenterade sin pågående studie om rektors arbete med att leda förändring via aktionsforskningsprojekt.

Mötesplats, utveckling, lärande och forskning är en seminarieserie som ger Piteås pedagoger och rektorer möjlighet att ta del av praktiknära studier av lärare och forskare i Piteå kommuns FoU-miljö. Seminariet den 15 oktober hade temat ”Rektors arbete med att leda en skola på vetenskaplig grund”

Nu är Piteå officiellt en MR-kommun

”Var snäll mot andra och skaffa dig mer kunskap om mänskliga rättigheter.” Enkla men goda tips från kommunalråden Helena Stenberg och Anders Lundkvist om hur man som individ kan bidra till ett Piteå för alla.

På FN-dagen den 24 oktober 2020 utropade sig Piteå kommun till MR-kommun vid en högtidlig, livesänd ceremoni från Stora Salen på Acusticum. Allt för att ge piteborna möjlighet att vara med på arrangemanget trots det rådande läget.

Kommun och kyrka fördjupar sitt samarbete i ny verksamhet

Kompassen öppnar måndag 12 oktober på Storgatan 33, nära Rådhustorget.

Piteå församling och socialtjänsten i Piteå kommun utökar sitt samarbete för människor som lever i en utsatt situation. På måndag öppnar en ny verksamhet – Kompassen – i Ernst Träffpunkts tidigare lokaler på Storgatan.

Boksläpp om litteratursamtalets betydelse i undervisningen

Författarna Sara Viklund och Ulrika Bergmark med sin bok Litteratursamtalets pedagogik

Under onsdagskvällen var det boksläpp för gymnasieläraren Sara Viklunds och forskaren Ulrika Bergmarks bok, Literatursamtalets pedagogik. Boken bygger på erfarenheter från deras samarbete i aktionforskningsprojektet om litteratursamtal i undervisningen.

Sommar med socialtjänsten: Simon valde vården framför restaurangbranschen

Simon Sandberg vill fortsätta arbeta inom vården. Mogården är den arbetsplats som står högst på önskelistan.

Från Umeå och restaurangbranschen till Piteå och äldreomsorgen. Simon Sandberg har arbetat sina första två månader som vårdbiträde på Mogården och trivs otroligt bra. Han är en av närmare 400 vikarier som arbetat inom Socialtjänsten i sommar.

Sommar med socialtjänsten – Layna trivs som personlig assistent

Jag hoppas på att få arbeta som personlig assistent så mycket som möjligt. Det är ett bra jobb, säger Layna da Silva Barbosa.

Layna da Silva Barbosa är en av närmare 400 vikarier som arbetat inom Socialtjänsten i sommar. Hon arbetar som personlig assistent och trivs mycket bra med sitt arbete.

Håll i, håll ut och ha en fin sommar!

Låt sommarens tillställningar präglas av ansvar, omtanke och social distansering.

Som vi längtat efter värme, grillfester och skönt umgänge med vänner och bekanta, kanske ännu mer än vanligt detta coronaår. Nu ska vi krydda kompishäng, grillfester och släktkalas med en ton av omtanke, hänsyn och socialt ansvar. De val vi gör nu kommer att göra skillnad. Så låt oss se tillbaka på sommaren 2020 med en känsla av: ”Det gjorde vi bra!”.

Nytt EU-projekt ska ge fler undersköterskor

Det finns 40 platser i det nya EU-projektet Validering undersköterska.

Socialtjänsten i Piteå kommun har beviljats projektmedel från Europeiska socialfonden på drygt 2 miljoner för att validera kunskaper och kompetensutveckla tillsvidareanställd personal inom hemtjänst och särskilt boende för äldre. Projektets mål är att öka antalet anställda med undersköterskekompetens.