På den här sidan har vi samlat information om vad du ska göra när du startar, ändrar eller tar över en livsmedelsverksamhet som har beredning, behandling eller bearbetning av livsmedel, till exempel en restaurang eller ett café. Vi går också igenom hur du ska göra när du anmäler en livsmedelsverksamhet.
För all yrkesmässig hantering av livsmedel finns regler, som till stora delar är gemensamma för hela EU. För att kunna starta, ändra eller ta över en livsmedelsverksamhet måste din verksamhet registreras antingen av kommunen eller godkännas av Livsmedelsverket. Verksamheten ska vara registrerad för att miljö- och tillsynsnämnden ska känna till verksamheten och kunna kontrollera att den uppfyller lagkraven. Kravet på registrering gäller även så kallade matmäklare och tillfälliga och rörliga livsmedelsverksamheter vid marknader, mässor, festivaler och liknande.
Det är många krav som ställs på dig som i din verksamhet hanterar livsmedel. Du som företagare ansvarar för att lokalen, livsmedelshanteringen och egenkontrollen uppfyller de lagkrav som finns. Under Vanliga frågor och svar har vi samlat information om vad du ska tänka på när du startar eget livsmedelsföretag. Länken hittar du i högerspalten.