Varje livsmedelsanläggning ska registreras eller godkännas. En livsmedelsanläggning är en livsmedelsverksamhet som drivs av ett livsmedelsföretag. Det är alltid livsmedelsföretagarens ansvar att ta reda på om anläggningen ska registreras eller godkännas och se till att det blir gjort.
För de allra flesta verksamheter räcker det med registrering. Det gäller till exempel restauranger, livsmedelsbutiker, kiosker, kaféer, lager och bagerier samt kök inom vård, skola och omsorg. Anmälan om registrering av livsmedelsanläggning gör du hos kommunens miljö- och hälsoskydd via länken e-tjänst - Anmälan om livsmedelsanläggning i högerspalten. Anmälan ska lämnas in i god tid innan verksamheten avser starta.
När miljö- och hälsoskydd får in en anmälan registrerar vi verksamheten och tilldelar denna en riskklass och en kontrollfrekvens per fem år (antal kontroller vi planerar att göra av verksamheten under en femårsperiod). Vi använder Livsmedelsverkets riskklassningsmodell som tar hänsyn till risker med hanteringen, omfattning av verksamheten och hur företagaren sköter verksamheten.
Du som anmält får ett beslut om registrering och en faktura på anmälningsavgiften, vilket motsvarar en timmes kontrolltid.
Två veckor efter att du gjort din anmälan om registrering kan du starta verksamheten om inte miljö- och hälsoskydd meddelat annat.
Undantag från krav på registrering
Om du inte är livsmedelsföretagare men vill som privatperson eller förening sälja eller servera livsmedel vid enstaka tillfällen per år, kan du göra det utan registrering hos miljö- och hälsoskydd.
Tillfällig livsmedelsförsäljning - privatpersoner och föreningar