Mellan åren 2018-2023 har Piteå kommun genom det regionala projektet Gröna Näringar arbetat mot visionen att det gröna näringslivet ska bli en av Norrbottens starkaste tillväxtnäringar. Arbetet har varit att lyfta och utveckla den gröna näringen i stort, samt främja en ökad produktion av lokalproducerade varor och tjänster inom den gröna näringen på både kommunal och regional nivå.
Projektet har arbetat för att långsiktigt stärka de gröna näringarnas konkurrenskraft och ställning i Norrbotten genom att bland annat bidra till ökad samverkan, skapa mötesplatser och naturliga plattformar för kompetensutveckling bland de gröna näringarnas aktörer, men även gränsöverskridande arbete med andra näringar har varit en viktig del av projektet.
För att kunna bidra till den regionala livsmedelsstrategin Nära Mat, och nå den vision vi satt upp och de missioner vi gett oss själva i uppdrag, har projekt Gröna Näringar behövt fungera som en motor som genom samverkan drivit utveckling, innovation och tillväxt med fokus på näringens behov och efterfrågan. Stor vikt har lagts på att öka kunskapen och intresset för de gröna näringarna genom en rad olika insatser, bland annat pilot- och spjutspetsprojekt som visar på de olika möjligheter som finns inom de gröna näringarna.
En sammanfattning av projektet finns att läsa i rapporten som finns bifogad längre ner.
Efter projektets avslut fortsatte Piteå kommun att arbeta med att stärka de gröna näringarna genom att bygga vidare på de erfarenheter och insikter projektet gett. Fokus under 2024 låg på den allt mer aktuella frågan om en ökad inhemsk självförsörjning.
I en Förstudie för ökad Försörjningsförmåga analyserades hur en kommun eller annan offentlig aktör kan arbeta för att främja det lokala livsmedelssystemet. Vilka verktyg som finns och vilka hinder man stött på i arbetet. Förstudierapporten samlar erfarenheter från en mängd producenter och tjänstepersoner som på olika sätt arbetar med livsmedelssystemet och kan med fördel användas för att inspireras till hur man i en kommun kan utveckla sitt arbete kopplat till lokal mat.
Mer om förstudien finns att läsa här: