En bra luftkvalitet är viktig både för människors hälsa och miljön. Luftföroreningar kan göra människor sjuka och förkorta den förväntade livslängden. Barn är särskilt utsatta för luftföroreningar.
I luftkvalitetsförordningen (2010:477) återfinns de svenska miljökvalitetsnormerna för utomhusluft. Miljökvalitetsnormer för utomhusluft syftar till att skydda människors hälsa.
Överskridande av miljökvalitetsnormen för partiklar i Piteå
Under 2020 överskreds miljökvalitetsnormen för partiklar PM10 vid mätstationen i Piteå. Kommunen har därför tagit fram ett åtgärdsprogram för partiklar för att komma till rätta med problemet och sänka partikelhalterna. Åtgärdsprogrammet fastställdes av kommunfullmäktige den 13 februari 2023 (§ 8).
Åtgärdsprogram för partiklar PM10
Bilaga 1 SMHI Rapport 2022 Luftkvalitetsberäkningar inför åtgärdsprogram
Bilaga 2 Trafikutredning luftmiljö
Regelbundna mätningar
Avdelningen miljö- och hälsoskydd har sedan 2004 utfört mätningar av luftföroreningar i Piteå. Mätningarna har utförts främst under vinter och vår. Sedan 2019 mäts partiklar PM10 under hela året och från och med 2021 mäts kvävedioxid under hela året. Partiklar PM10 mäts på Prästgårdsgatan och Hamnplan. Kvävedioxid mäts på Prästgårdsgatan.
Här kan ni se mätvärden i realtid från mätstationerna på Prästgårdsgatan och Hamnplan i Piteå.
Mätvärden Prästgårdsgatan och Hamnplan
På Naturvårdsverkets hemsida finns flera kommuners mätvärden för bland annat partiklar PM10 och kvävedioxid i realtid.
Luftkvaliteten i realtid och preliminär statistik
Därtill genomförs månadsvisa mätningar av NO2 under januari - april och november - december. Mätningarna utförs vid åtta olika platser i Piteå; dygnsmätningar av NO2 och PM10 vid Prästgårdsgatan och månadsvisa mätningar av NO2 vid Backeskolan, Sundsgatan, Coop Forum, Kyrkbrogatan, Timmerleden (Piteå såg), Hamnplan (ICA Kvantum) och Skuthamn. Alla mätstationer är placerade i gaturumsmiljö.
Kvävedioxid är giftig kan orsaka problem med luftvägarna.
Partiklar kan orsaka andningsbesvär och andra luftvägssymtom, men även hjärt- och lungsjukdomar samt förtida dödsfall. Partiklar har särskilt stora negativa effekter på barns hälsa. De orsakar till exempel astma och försämrad lungutveckling hos barn.
Resultatet för de senaste luftundersökningarna hittar du nedan.
Kontrollstrategi
En kontrollstrategi ska finnas för varje kommun och omfatta minst två kalenderår och uppdateras årligen.
Kontrollstrategi 2024-2026
Besvärsundersökning
Vart femte år genomför Piteå kommun en så kallad besvärsundersökning. Syftet med undersökningen är att få en bild av hur Piteås invånare påverkas av luftföroreningar och buller samt öka kunskap om hur Piteborna mår och trivs i sina bostadsområden. Undersökningen har genomförts sedan 1980-talet, vilket gör det möjligt att se förändringar över tid.
Resultatet för de senaste besvärsundersökningarna hittar du nedan.
Pollenmätning
Varje år genomförs pollenmätning under perioden mars till september. Mätningarna utförs i samarbete med Miljöarkeologiska laboratoriet vid Umeå universitet.
Pollenrapporten